De eerste workshop

Ontdek je communicatiestijl

Programma:


Deze workshop duurt 3,5 uur. Het heeft onze voorkeur dat er 30 deelnemers zijn.

De ‘catwalk’: op zoek naar jouw communicatiestijl en die van de ander

Na de introductie - waarin we het doel van het programma uitleggen - en een korte instructie deel je jezelf in in één van de vier groepen. Vervolgens begin je gelijk met de eerste oefening. De ‘catwalk’ is een soort modeshow waarin je de vier communicatiestijlen leert herkennen door eenvoudige ‘lichaamstaal-in-motion’.

De vier stijlen en de impact ervan op communicatie, conflicthantering en management

Nu de indeling is 'ge-crosschecked' start de groepsinteractie. In je groep bespreek je welke motivatie ten grondslag ligt aan jullie eigen communicatie en wat de impacts is op de andere drie groepen. Tijdens het uitwisselen van deze eigen ervaringen wordt de unieke communicatiestijl van elke groep vanzelf bevestigd. Je ervaart direct hoe je eigen voorkeurstijl zich manifesteert in de praktijk van gesprekken. Dit onderdeel is vaak ‘het feest van herkenning’. Tenslotte krijg je antwoord op de vragen ‘Hoe wordt elke stijl optimaal gemanaged?’, en ‘Hoe ga je effectief om met de conflictstijlen?’.

Knelpunten en Oplossingen

‘Wat gebeurt er in een gesprek als je geen rekening houdt met de communicatiestijl van de ander?’

Nu alle deelnemers zich bewust zijn geworden van de kenmerken van hun eigen voorkeurstijl, gaan de groepen met elkaar in interactie over het effect van hun stijl op de andere drie stijlen en vice versa. Spelenderwijs ontdek je hoe je gesprekken effectiever kunt laten verlopen doordat je rekening houdt met je eigen voorkeurstijl en de communicatiestijl van de ander.

Afsluiting

In vogelvlucht kijken we terug op alle ervaringen van de deelnemers en sluiten wij af met de ‘handshake’-oefening.

 

© 2008- diffUSE - Disclaimer